El Rentador

                   Rentador restaurant del C/ Almeda                                                          Rentador del C/ de la Creu (*)

 

(*) Foto guanyadora amb el 1r premi del concurs de fotografia 2008, realitzada per Carles Pou

El rentador del carrer Almeda de Bordils és un safareig públic de propietat municipal restaurat l’any 2007 pel Consorci Alba-Ter i l’Ajuntament de Bordils.

La gent anava a rentar la roba i tota mena d’estris al rentador aprofitant l’aigua corrent de rius i rieres. Una infraestructura que va representar certes comoditats als veïns/veïnes que en feien ús, majoritàriament dones: els permetia rentar la roba en un corrent domesticat, i així s'estalviaven haver de fer-ho en un medi canviant com pot ser un riu, podien rentar sota sostre evitant les assolellades a l’estiu i les pluges sobtades, podien recolzar la roba i fregar-la dempeus i així evitar haver de buscar alguna pedra i agenollar-se i, finalment, podien penjar la roba quan acabaven de fer-la neta.


Els rentadors eren, al mateix temps, lloc de trobada i socialització ja que, tot fent bugada, tothom s’assabentava del que passava al poble. És per això que la paraula “bugader”, a part de fer referència a algú que renta roba, també significa “persona embolicaire i xafardera”. 

L’arribada dels electrodomèstics i l’extensió del seu ús va fer que, ben entrat el segle XX, s’anés perdent el costum d’anar a fer la bugada i que les infraestructures existents s’anessin abandonant progressivament. També es va perdre la figura del/de la bugader/a professional, que es dedicava a rentar roba d’altres, o el fet de fer-se el propi sabó a base d’olis cremats i cendres de manera totalment natural i permetia aprofitar l’aigua sortint del safareig per regar les hortes.