Els desfibril·ladors

imatge logo DEA
imatge logo DEA

ELS DESFIBRIL·LADORS SALVEN VIDES
Els desfibril·ladors externs automàtics (DEA) són aparells segurs i efectius que permeten realitzar una descàrrega elèctrica sobre el cor d’una persona en aturada cardiorespiratòria (és el que es coneix com a desfibril·lar) minuts abans que arribi l’ajut professional. Cal saber que tothom està capacitat per fer-lo servir i que la rapidesa del seu ús pot salvar una vida. Només cal seguir les indicacions de veu que ens anirà donant el mateix aparell.

Com funcionen:
Bàsicament hi ha 4 passes a seguir:
1.- Engegar el DEA incorporen un botó d’inici del funcionament que permet una encesa senzilla.
2.- Enganxar els elèctrodes
autoadhesius que cal col·locar al pit de la persona que es troba insconscient, un cop retirada la roba del tòrax de la víctima.
3.- Fer apartar la gent del voltant
4.- Prémer el botó de descàrrega. S’han dissenyat per assegurar que la des
càrrega s’efectua de manera segura, quan està indicada, i senzilla perquè la pugui dur
a terme qualsevol persona, fins i tot sense cap entrenament previ. Un sistema de veu, en l’idioma habitual del lloc on s’utilitza, amb instruccions clares i actualitzades guia el reanimador en el seu ús.

Cal tenir present la ubicació del DEA més proper, ja que insistim que la importància de
la rapidesa del seu ús en cas d’emergència. A Bordils hi ha un desfibril·lador (accés 24 h) col·locat a la façana externa de l’Ajuntament. El dispensari i el Club Handbol Bordils en tenen de propis.

NOTÍCIA (octubre 2022)

Bordils té dos nous DEA que a través del programa “Girona, territori cardioprotegit”, que promou Dipsalut – l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona-, instal·laran al poble properament.

La ubicació escollida ha sigut:
DEA Fix -Pavelló Torrentó - C/ Torrentó, 3-7
DEA Fix -Pavelló Blanc-i-verd-C/ Narcís Aliu, s/n

Aquest programa suposa la implantació d’una xarxa de desfibril·ladors arreu de les comarques gironines. Es tracta d’aparells automàtics, d’accés lliure, situats al carrer i altres espais públics, com façanes d’edificis municipals.
Amb el desenvolupament de la 2a fase del programa, Dipsalut incrementa la xarxa en 128 desfibril·ladors: 82 de fixos i 46 de mòbils/lliures.
De la recollida de sol·licituds que es va realitzar durant els mesos de novembre de l’any 2021 i gener d’enguany, es varen registrar un total de 249 demandes de DEA fixos i 73 de DEA mòbils, de les quals se n’han validat 98 d’aparells fixos i 49 d’aparells mòbils.
Per part de Dipsalut, s’han prioritzaran els centres esportius municipals que no estiguin ja dotats de DEA. L’esport pot ser un desencadenant de mort sobtada, tant en adults per malaltia coronària, com en infants i gent jove amb cardiopaties congènites. A més, els centres esportius són zones de concentració de gent en els quals el DEA fàcilment pot estar visible i ràpidament accessible.