28 de Juny

Dia Internacional de l'Orgull LGBTIQ +

“Per un país de respecte als drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals i amb tolerància zero a la discriminació”.

El 28 de juny es celebra el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, també conegut com el Dia de l'Orgull Gai. Aquesta data commemora els fets ocorreguts el 28 de juny de 1969, quan van tenir lloc els disturbis de Stonewall a Nova York, als Estats Units. Aquests disturbis van ser una sèrie de manifestacions espontànies i violentes contra una batuda policial en el bar Stonewall Inn, un conegut lloc de trobada per a la comunitat LGTBI a Greenwich Village.

Els disturbis de Stonewall van marcar un punt d'inflexió en la lluita pels drets LGTBI, ja que van donar origen a un moviment de defensa dels drets civils per a persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersex. Des d'aleshores, cada any es realitzen marxes, manifestacions, festes i diversos esdeveniments arreu del món per reivindicar la igualtat de drets i celebrar la diversitat sexual i de gènere.

El Dia de l'Orgull LGTBI serveix per:

  1. Visibilitzar la diversitat: Mostrar la diversitat de les identitats i orientacions sexuals, promovent el respecte i la inclusió.
  2. Reivindicar drets: Exigir la igualtat de drets i oportunitats per a totes les persones, independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere.
  3. Celebrar avanços: Commemorar els avenços aconseguits en la lluita pels drets LGTBI i recordar la importància de continuar treballant per una societat més justa i equitativa.
  4. Homenatjar: Recordar i honorar les persones que han lluitat i, en molts casos, sacrificat les seves vides per la causa LGTBI.

En moltes ciutats, aquesta celebració inclou desfilades de l'orgull, concerts, xerrades, activitats culturals i altres esdeveniments que fomenten la solidaritat, la visibilitat i el suport a la comunitat LGTBI.