Pressupost participatiu 2022

video resum de la 3a edició dels pressupostos participatius Bordils 2022

L'any 2022, l'Ajuntament de Bordils amb la complicitat del Consell del poble ha organitzat la tercera edició dels pressupostos participatius.

En una de les primeres trobades es va concretar algunes millores per l’edició d’enguany:

  • La primera, es volia compaginar el Vot presencial i vot virtual
  • La segona, Incorporar una urna itinerant per facilitar el vot de les persones.
  • Tercera, Mantenim el mateix calendari ( o sigui el mes de juny presentar les propostes i la votació el mes de setembre)
  • I la quarta, mantenir la imatge dels pressupostos. Enguany el color escollir seria el color verd.

A principis de juny, es van repartir els díptics informatius a totes les llars del poble i es van difondre els cartells per les cartelleres municipals i les botigues i establiments del poble. Paral·lelament es van utilitzar tots els canals disponibles per comunicar el millor les els pressupostos participatius a Bordils.  Les xarxes socials i el canal de difusió per whatsapp que disposa l’Ajuntament.

El díptic explicava:

  • Que es reservaven 30.000 € del pressupost a realitzar l'opció més votada.
  • Que estàvem esperant moltes propostes de la gent de Bordils. Això si, calia que es fessin arribar abans del 30 de juny a les oficines municipals. Que les podia fer arribar qualsevol persona del poble. Però que per votar s'havia de tenir 16 anys i estar empadronat a Bordils.
  • Que la validació tècnica de les propostes presentades es faria durant el mes de juliol, fins el 16 d’agost.
  • Que es faria un llibret informatiu que es faria arribar a totes les llars i se’n faria difusió pels canals establerts.
  • Que del 22 de setembre s’obriria el procés de votació, primer presencial i un segon moment telemàtic però deixant clar que només es podria votar d’una manera.
  • Que es va impulsar una urna itinerant amb la col·laboració de les persones del consell del poble
  • Que el recompte es faria públic, el diumenge 2 d’octubre, a les 12 h, a la plaça del poble.

Tancada la fase de recollida de propostes, el mes de juny s'havien presentat 19 propostes de 18 persones diferents. Sí, hi havia persones l que van presentar més d'una proposta. I era possible, i tant. Les bases d'aquest pressupost deia que tothom podia presentar idees. No hi havia límit de quantes.

La validació inicial va anar a càrrec dels serveis tècnics municipals. Se'n van validar 12. Se'n van descartar 5 perquè sobrepassaven el pressupost de 30.000 €, i 2 perquè les ja estan previstes de fer. Per part del Consell del poble 2 propostes les va descartar per considerar no correspondre amb la línia acordada amb el porta a porta i 1 la van retirar. 

La validació final feta per part del Consell del poble va ser de 9 propostes que van passar a la votació van ser:

  1. Adequació del casal
  2. Enllumenat de Nadal
  3. Magatzem a l’escola
  4. Mini deixalleries
  5. Papereres canines
  6. Pumptrack
  7. Referm 3.0
  8. Senyalització de camins
  9. Un millor aparcament

El mes d’agost es va preparar el llibret amb les propostes que es va difondre en format paper i a través dels canals digitals a principis de setembre. El procés de votació va ser del 22 de setembre al 2 d’octubre.

També, en paral·lel es va anar configurant i construint el procés participatiu a través de la Plataforma decidim. Es va fer pública a finals de setembre, en la fase de votació. Tot i això, es va fer un esforç per omplir i documentar totes les fases. Les persones que es van donar d’alta a l’aplicació van poder veure tot el procés. No es va fer servir per la recepció de la propostes, ni debats i ni deliberacions. Només per la fase telemàtica de la votació dels pressupostos participatius.

El mes de setembre es va fer la votació popular. Segons el padró municipal hi ha 1.541 persones majors de 16 anys que podien votar entre les 9 opcions validades.  Durant 10 dies les persones que van voler van poder participar votant la seva millor proposta. De manera presencial i en diferents horaris, fins i tot amb una urna itinerant. I de manera telemàtica, i per primera vegada a través de la plataforma que la Diputació de Girona posa a disposició dels municipis, la plataforma Decidim.  

El diumenge 2 d’octubre, a l’acte públic organitzat a la plaça del  poble es va celebrar el recompte de votacions. Del recompte i del registre del vot se'n va ocupar el Consell del poble.

Pel que fa a la votació és la major percentatge de les tres edicions: 8.93% ( 137 vots l’any 2020); 10.5 % (157 vots l’any 2021) i 10.97 % ( 169 vots aquest any 2022). 

La proposta guanyadora, en aquesta edició, és on té un major número de vots: 25 en la primera ( carril bici, passeig Séquia Vinyals); 45 en la segona ( Gimnàs i calestènia a l’aire lliure) i 54 ( adequació del Casal).

Es valora en positiu la participació del Consell del poble en l’organització de l’urna itinerant en la fase de votació presencial: un dia a l’escola, un dia al pavelló i 3 dies en horari oficina ( del 22 al 27 de setembre, i hi ha hagut 93 vots).

La votació telemàtica, del 28 a l’1 d’octubre, va tenir menys participació, hi va haver 76 votacions. Alguna de les persones que van votar van valorar que la plataforma decidim no és  intuïtiva i que s’esperaven una virtualitat més senzilla. Sobretot pel fet d’haver de fer més de 6 passos.

  • Entrar a l’aplicació
  • Registrar-se (la validació de la contrasenya)
  • Validar el correu electrònic
  • Entrar a la plataforma i consultar les propostes
  • Validar l’opció escollida