Pressupost participatiu 2020

Imatge gràfica de la 1a edició dels pressupostos participatius 2020-2021
Imatge gràfica de la 1a edició dels pressupostos participatius 2020-2021
Vídeo resum de la 1a edició dels pressupostos participatius

L'any 2020, l'Ajuntament de Bordils va organitzar la primera edició dels pressupostos participatius. La idea és que cada any se celebri un procés participatiu per recollir idees o propostes concretes de millora del municipi per tal que aquestes puguin ser incorporades directament en el pressupost municipal. Vegeu el video

Amb el lema Proposa, participa, vota decideix, l'abril va començar la campanya informativa i de recollida de propostes. Bordils. Es va fer arribar un díptic a les cases on s'hi explicava:

• Que es reservaven 25.000 € del pressupost a realitzar l'opció més votada.
• Que estàvem esperant moltes propostes de la gent de Bordils. Això si, calia que es fessin arribar abans del 25 de juny a les oficines municipals. Que les podia fer arribar qualsevol persona del poble. Però que per votar s'havia de tenir 16 anys i estar empadronat a Bordils.
• I important, que la votació es faria a finals de setembre.

El mes d'abril estàvem confinats a casa. Per tant, era difícil que ens poguéssim trobar, que poguéssim parlar, que poguéssim debatre, era difícil. Però si que hi havia gent que anava rumiant a casa, en la petita tertúlia quines eren les propostes que es podien presentar. Com s'havia de fer, ens ho explicava la butlleta. Quines propostes? Ens ho definia el díptic.

L'Ajuntament va utilitzar diferents canals per poder comunicar el millor possible quina era la intenció d'aquests primers pressupostos participatius a Bordils.

El juny s'havien presentat 32 propostes de 28 persones diferents. Sí, hi havia persones l que van presentar més d'una proposta. I era possible, i tant. Les bases d'aquest pressupost deia que tothom podia presentar idees. No hi havia límit de quantes.

La validació va anar a càrrec dels serveis tècnics municipals. Se'n van validar 16. Se'n van descartar 4 perquè ja estan previstes de fer en el pressupost municipal 2020, i 12 perquè superen el pressupost marcat i no es podien incloure’s en la votació d’aquest any. 

Les 16 propostes que es podien votar 

1-Aparcaments per a bicicletes
2-Arranjament zona d'aparcaments
3-Carril bici passeig séquia Vinyals
4-Cobertura de fibra òptica
5-Contractació d’una persones per a neteja de carrers
6- Contractació d'un -agent cívic
7-Enllumenat del parc de l'entrada
8-Espai esportiu-pistes de pàdel
9-Espai social estiu
10-Fer únic sentit de circulació al carrer de la Creu
11-Llibres lliures (Biblionius)
12-Millora dels parcs
13-Pipican
14-Senyalització ruta bicicleta
15-Recondicionament de la zona sèquia-Suardell
16-Re-ferm, a zona de l'escola.

El mes de setembre es va fer la votació popular. Segons el padró municipal hi ha 1.489 persones majors de 16 anys que podien votar entre les 16 opcions validades. Es va optar pel vot presencial i durant tota una setmana en diferents horaris que acabava el diumenge 27 de setembre de 10 a 14 h.

Del recompte i del registre del vot se'n va ocupar l'agent cívil contractada pel Consell Comarcal del Gironès.

El resultats d'aquesta consulta popular, dels primers pressupostos participatius, va ser un carril bici paral·lel a la séquia Vinyals i/o un carril bici que enllaci amb poblacions veïnes i s’han agrupat.

 Valoració de l'equip de govern en el ple municipal del 2 d'octubre
• El procés ha sigut molt ric i s'ha pogut copsar necessitats i demandes de la gent de Bordils que hi ha volgut participar. Estem molt contents de la participació en aquest sentit.
• La previsió s'ha adaptat a les circumstàncies i les possibilitats que situació de pandèmia ofereix a l'hora de promoure actes públics.
• En relació a la participació en les votacions, pensàvem que seria una proposta amb major participació. Pensem que només 157 vots és poc. Tot i això valorem el procés com a bo i de qualitat. Pensem que no és tant la quantitat sinó la qualitat de les propostes recollides.
• Per aquest any doncs, queda reflectir-ho en els pressupostos i realitzar l'opció guanyadora el 2021.